Woonzorgcentrum Hof van Breunissen te Gendt

Categorie: Zorg
Woonzorgcentrum Hof van Breunissen te Gendt

Hof van Breunissen is een multifunctioneel woon-zorggebouw in het dorp Gendt. De plaatselijke woningbouwvereniging en het zorgcentrum Sint Jozef hebben elkaar in 2001 ‘gevonden’ voor de ontwikkeling van een nieuwbouwplan met intensieve zorg voor dementerenden en ouderen met lichamelijke aandoeningen (verpleeghuiszorg – 30 plaatsen), wonen met zorg ( verzorgingshuis – 30 plaatsen) én 54 huur- en koopappartementen. Onder het gebouw werd een ruime parkeergarage geprojecteerd. Daarnaast is in het gebouw het kantoor van de Woonstichting Gendt gehuisvest en een waaier aan voorzieningen: een restaurant, diverse medische en paramedische diensten en ruimten waar talrijke activiteiten georganiseerd worden. In de tijd waar uit de dorpen langzamerhand vele voorzieningen verdwijnen, was dit initiatief verwelkomd door de dorpsbewoners.

Het complexe programma werd vertaald in een meanderende plattegrond en volumes variërend in de hoogte. Tussen de vleugels bevinden zich de patiotuinen waarop een deel van de kamers en appartementen georiënteerd wordt. Een plein met oude majestueuze wilgenboom geeft toegang tot publieke voorzieningen binnen het complex.

Typisch voor Gendt is de toepassing van twee gevelmaterialen – baksteen en pleisterwerk – in een bouwwerk. Het dorp werd in de 2e wereldoorlog bijna volledig verwoest. Wegens de schaarste aan de bouwmaterialen tijdens de wederopbouw werden de representatieve straatgevels in “goede baksteen” uitgevoerd, de zij- en achtergevels, opgetrokken uit misbaksels, kregen een bedekkende pleisterwerk laag. Dit gegeven werd vertaald in de architectuur, in de wisselwerking tussen de gevelwanden in donkerbruin baksteen en de geveldelen in wit stucwerk.

opdrachtgever : Woonstichting Gendt en Zorgcentrum St. Jozef
projectmanagement: van Aarle de Laat
architect: Branka Vuksanovic ( bij VAA )
omvang project: 13.900 m2
aannemer: Plegt-Vos Stoffels
opgeleverd: 2010