Kantoor woningbouwvereniging Bergopwaarts te Deurne

Categorie: Kantoren
Kantoor woningbouwvereniging Bergopwaarts te  Deurne

Woningbouwvereniging Bergopwaarts had een ambitieus wensenpakket voor haar nieuwe kantoor.

Het gebouw moest duurzaam en flexibel indeelbaar worden. Daarnaast, het moest een gebouw worden dat het functioneren van de organisatie ondersteunt, het maximale comfort aan de medewerkers biedt en door de klanten als een open en laagdrempelig kantoor ervaren wordt.

Het kantoor is als een vrijstaand object in de “Poort van Deurne “ gesitueerd. De geometrie van het gebouw - een 4 bouwlagen hoge cilinder met een ovaalvormige foorprint draagt bij aan de efficiënte energiehuishouding. Door de gunstige verhouding tussen de vloer en geveloppervlak is de transmissie via de gevels kleiner in vergelijking met een even grote, maar rechthoekige footprint en dezelfde aantal bouwlagen.

In de plattegronden is een grote mate van flexibiliteit aanwezig. Per 1800 mm is er een aansluiting voor elektra, data, verlichting, toevoer en afvoer van de lucht. Op deze manier is er mogelijk om binnen dezelfde envelop diverse kantoorconcepten - van kantoorcellen tot kantoortuin - te realiseren.

De oriëntatie van de gevels is bepalend voor de situering van verschillende functies. Aan de zon belaste gevels worden de ruimten gelegen die geen permanente verblijfsfunctie hebben: de kern met lift, trap, sanitaire ruimten, pantry’s en kantine, archief, vergaderruimten. De werkplekken zijn grotendeel gesitueerd aan de noordzijde van het gebouw. Deze situering zorgt voor een gunstige daglichttoetreding zonder de last van de warmte. In het hart van het gebouw bevindt zich een atrium dat voor een optimale daglichttoetreding zorgt. De witte binnen gevels reflecteren het daglicht diep in het gebouw.

De zon belaste gevels zijn voorzien met een zonwering - draaibare, verticaal geplaatste glazen lamellen met zonwerende print. De lamellen worden aangestuurd door een sensor die op de zonstand reageert en de lamellen in de juiste stand bijstuurt. De toepassing van zonwering uitgevoerd in glas maakt het mogelijk om zicht naar de omgeving te behouden zelfs als de zonwering in de dichtstand staat.

Opdrachtgever: woningbouwvereniging Bergopwaarts, Deurne
Directievoering: Coresta Group, Eindhoven                                               
Architect: Branka Vuksanovic (bij VAA)
Interieur: Koen Mulder (bij VAA)
Constructie: Bolwerk Weekers, Deurne
Adviseur installatietechniek: Huisman & Van Muijen, Eindhoven
Adviseur duurzaamheid: HetEnergieBureau, Eindhoven                       
Aannemer: Coopmans Lutters| Bouw, Deurne
Status project:  opgeleverd 2010