Bedrijfsverzamelgebouw Silver Forum, Eindhoven

Categorie: Kantoren
Bedrijfsverzamelgebouw Silver Forum, Eindhoven

Silver Forum is een bedrijfsverzamelgebouw dat huisvesting biedt aan uiteenlopende bedrijven: bedrijven die veel oppervlak nodig hebben als een bedrijfshal en de bedrijven die veel

kantooroppervlak wensen.

Silver Forum is een integraal ontworpen gebouw: de vorm, de constructie en installaties, het skelet en de gevel vormen een geheel. De footprint van het ontworpen gebouw is 4,3 ha. De fase 1 is gerealiseerd, met een gevelomtrek van 650 m waarbij de hoge repetitiefactoor doorslaggevend was voor de financiële haalbaarheid van het project.

Een constructie van staal was ideaal om de vereiste flexibiliteit, de uitstraling en de bouwsnelheid te realiseren. Constructief werd gebouw opgesplitst in 2 delen: het middengebied en de ring. In het middengebied staan de stalen kolommen op een raster van 16 m. Aan de kolommen zijn de liggers gemonteerd. De secundaire liggers zijn raatliggers geworden waardoor de installatievoorzieningen en de sprinklerinstallatie aangebracht wordt zodat de vrije hoogte intact kon blijven. De ring is ontworpen op een stramien van 5,4 m - een praktische maat bij deindeling van kantoren.

Het buitenblad van de gevel is een aluminium plaat met zilverkleurige coating. De afmetingen van de gevelbeplating volgt de segmentering van het gebouw. De hoogte van een gevelpaneel is bepaald door de hoogte van de panelen toegepast in de overhead vouwdeuren. Alle elementen van de gevel: ramen, puien, schuifdeuren, bedrijfsdeuren, roosterdeuren ten behoeve van de traforuimte en de roosters ter plaatse van de technische ruimten volgen deze systematiek. Deze regelmaat heeft gezorgd voor een grote repetitiefactor en de toepassing van de standaard producten. De horizontale belijning die de gevel hierdoor krijgt, versterkt de rondingen en de beleving van het gebouw als één volume.

Opdrachtgever: ING Vastgoed 
Aannemer: Bouwers met Visie                            
Architect: Branka Vuksanovic (bij VAA)
Status project: fase 1 opgeleverd 2003