Revitalisatie twee portiekflats aan de Baanderherenweg te Boxtel

Revitalisatie twee portiekflats aan de Baanderherenweg te Boxtel

Het project maakt deel uit van de omvangrijke herstructurering van de wijk Selissenwal. De herstructurering van de wijk is in de jaren 90 ingezet. Inmiddels is de revitalisatie van de wijk nagenoeg voltooid, waarbij de renovatie van de twee flats als een van de sluitstukken van de herstructurering gezien moet worden.

Na de oorlog, in de jaren 50 en 60, wegens de woningnood, zijn er ook in Boxtel, zoals in vele plaatsen in Nederland, talrijke eenvoudige portiekflats gerealiseerd. Deze boden in die tijd een doelmatige antwoord op de huisvestingsvraag. Inmiddels worden deze woningen en gebouwen ervaren als een schrale huisvesting die aan de eisen betreffende het wooncomfort en de bouwfysische aspecten niet kunnen voldoen.

De opdracht van de woonstichting St. Joseph was om binnen het bestaande casco de twee portikflats te revitaliseren. De interventies in de bestaande structuur hebben betrekking met de bouwfysische en ruimtelijke aspecten van het gebouw en het appartement.

De ontsluiting van de gebouwen werd gewijzigd van portiek- naar galerijontsluiting met een lift per gebouw. De woningplattegronden in de bestaande situatie werden gekenmerkt door een groot aantal slaapkamers en naar verhouding te kleine woonkamers, keukens en badkamers. Na de revitalisatie, word de verhouding tussen het aantal slaapkamers en de grootte van de andere ruimten geoptimaliseerd. De slecht bruikbare balkons werden vervangen door de grotere balkons. De gevels zijn opnieuw ontworpen in een lichtkleurig stucwerk in combinatie met onbehandeld hout.

Daarnaast zijn er maatregelen genomen die de bouwfysica van de gebouwen aanzienlijk verbeterd hebben: vloeren en gevels zijn voorzien van thermische isolatie, alle gevelopeningen werden waar mogelijk verbreed en voorzien van de nieuwe kozijnen met HR++ beglazing.

Een ongedefinieerd openbaar gebied achter de gebouwen is bij het complex getrokken en ingericht als collectieve tuin met een heldere scheiding tussen het openbaar- en privaat gebied.

Opdrachtgever: Woonstichting St. Joseph, Boxte
Architect: Branka Vuksanovic ( bij VAA
Aannemer: Hendriks Coppelmans Bouwgroep BV