Proeftuin, Blaricum

Categorie: Ruimtelijke plannen
Proeftuin, Blaricum

In het hele land worstelen gemeentes met de vraag een tijdelijke invulling te realiseren voor bouwrijpe locaties ,die als gevolg van de economische crisis, later of soms in het geheel niet tot hun definitieve invulling komen. De gemeente Blaricum schreef en ideeëncompetitie uit en zocht naar creatieve vorstellen en initiatieven die invulling kunnen geven aan een tijdelijk, nuttig gebruik van het terrein.

Volgens het winnend team Urbanview wordt het hele gebied een proeftuin voor de inwoners van Blaricum en de innovatieve bedrijven die de ruimte nodig hebben voor onderzoek op het gebied van kleinschalige, biologische plantenteelt en duurzame energieopwekking.

De Proeftuin slaat de brug tussen het agrarisch verleden van Blaricum en duurzame technologieën op het gebied van kleinschalige biologische voed­selproductie, energie – en watervoorziening tot de afvalverwerking. Het is een open, uitnodigend en uitdagend plek voor de inwoners van Blaricum en omgeving, de plek om te recreëren, spelen, leren en onderzoeken, een wandeling te maken. De Proeftuin is vrij van gebruikelijke infrastructuur. Er worden geen verharde wegen en paden aangelegd, geen riolering, geen water en elektriciteitsnet. En toch, door gebruik te maken van eeuwenoude technieken en de technologieën van de 21e eeuw, wordt de Proeftuin een zelfvoorzienend, micro ecosysteem.

architect: team Urbanview : Branka Vuksanovic, Monique Luttikhuis, Juliette Weijs, Una Duric
status: rijsvraag Wachtendland – 1e prijs, studie, 2014